2012. január 13., péntek

Past Continuous 2. (I was doing)

A minap áttekintettük a past continuous képzésére és használatára vonatkozó legfontosabb szabályokat. Ezt a múlt időt akkor alkalmazzuk, ha a múlt egy adott időpontjában a cselekvés vagy a történés éppen folyamatban volt. Ellentétben a past simple igeidővel, ahol mindig a befejezettség a lényeg, amiről beszélünk, az már lezárult.


1. Nézzük meg, hogy a gyakorlatban hogyan tudjuk használni ezt a két múlt időt, és ezzel együtt azt is, hogy pontosan mi a különbség a kettő között.

It was pouring with rain, but she left home anyway. She went out of the building, and opened her big yellow umbrella. Although the weather was awful, a lot of people were waiting at the bus stop. She walked for a few minutes, then stopped to have a look at a shop window. Soon she realized that another woman was standing near her. She recognized her immediately. It was Kate, her best friend from high school. They started to talk, and decided to go into a nice Italian restaurant nearby. The waiter showed them to their table, and they sat down. They were talking about their family when the waiter arrived at their table, and gave them a menu.


It was pouring with rain, and she opened her big yellow umbrella.
A lilával jelölt igék egyszerű múlt időben vannak, és mindig olyan cselekvést írnak le, amelyek már befejeződtek. A narancssárgával kiemelt igék folyamatos múlt időben állnak, itt a cselekvések múlt egy adott pillanatában folyamatban voltak. Ha egy történetet mesélünk, a past simple fejezi ki azokat a történéseket, amelyek a sztori cselekményét előre viszik (pl.: she left home, she recognized her stb.). A past continuous olyan dolgok leírására alkalmas, amelyek a háttérben zajlanak, és a történet szempontjából nem olyan fontosak, inkább csak a körülményeket írják le (pl.: it was pouring with rain, people were waiting stb.)


2. Kattintsatok a következő linkekre, ha gyakorolni szeretnétek a past continuous-t!

Past Continuous 1.
Past Continuous 2.
Past Continuous 3.
Past Continuous 4.


>> További nyelvtani összefoglalók itt találhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

További kérdésed van, vagy a véleményedet szeretnéd elmondani? Üzenj bátran: