2012. január 26., csütörtök

Present Perfect vs. Past Simple

A változatosság kedvéért a mai bejegyzés egyik főszereplője még mindig a present perfect, az eddigiekhez képest annyi különbséggel, hogy most a present perfect és a past simple közötti különbségeket nézzük meg részletesen. (Mindkét igeidő korábbi összefoglalóit itt találjátok meg.)


1. Mostanra már kiderült, hogy a present perfect szerkezetet nagyon sokszor múltidőként fordítjuk magyarra. Felmerül a kérdés, hogy mikor kell ezt és nem a past simple igeidőt használnunk? A válasz remélhetőleg a következő példamondatokból kiderül.

I've seen Big Fish twice.
I saw it in 2007 and 2010.
(1) I've seen Big Fish twice. (Kétszer láttam a Nagy hal című filmet.)
(2) I saw Big Fish  in 2007 and 2010. (2007-ben és 2010-ben láttam a Nagy halat.)

Az (1) mondat present perfect-ben áll, hiszen mostanáig kétszer láttam a filmet. Nem az a fontos, hogy mikor, hanem az, hogy hányszor. A (2) példában múlt időt használunk, mert pontosan megadjuk az időpontokat, hogy mikor láttuk a filmet.

(3) How long have you been married to John? (Mióta vagy házas John-nal?)
(4) How long were you married to John? (Meddig voltatok házasok John-nal?)

A (3) mondat present perfect szerkezete azt mutatja, hogy még mindig házasok, míg a (4) múltideje arra utal, hogy már nem, szóval elváltak.

(5) I've bought a new book. (Vettem egy új könyvet.)
(6) I bought a new book yesterday. (Tegnap vettem egy új könyvet.)

Az első esetben (5) elújságolom a beszélgetőtársamnak, hogy vettem egy új könyvet, számára ez új információ, illetve maga a vásárlás ténye a fontos. A másik mondatban (6) már az a lényeg, hogy mikor vettem ezt a könyvet. (Ebből is látszik, hogy ugyanazt az eseményt kétféle igeidőben is elő tudom adni, attól függően, hogy mit szeretnék hangsúlyozni.)

(7) How long have you had this hideous jacket? (Mióta van meg ez a szörnyű dzsekid?)
(8) When did you buy this hideous jacket? (Mikor vetted ezt a szörnyű dzsekit?)

A (7) példában arról beszélünk, hogy valami mennyi ideje tart (magyarul a múltban elkezdődött valami, és még mindig tart). A másik mondatban egy konkrét múltbeli eseményre kérdezünk rá a when kérdőszó segítségével. Fontos megjegyezni, hogy a when soha nem áll a present perfect szerkezettel.

A fenti példamondatokból egyértelműen látszik, hogy a present perfect-ben a múlt és a jelen mindig kapcsolatban van egymással. Ezzel szemben a past simple kizárólag a múltban történt események leírására használható, olyan dolgokról van szó, amelyeknek már semmi közük a jelenhez.

2. Interaktív gyakorló feladatok:

Past Simple or Present Perfect 1.
Past Simple or Present Perfect 2.
Past Simple or Present Perfect 3.
Past Simple or Present Perfect 4.


>> To be continued: hamarosan a present perfect continuous összefoglalása

>> Tipp: Még több nyelvtani összefoglalóért kattintsatok ide.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

További kérdésed van, vagy a véleményedet szeretnéd elmondani? Üzenj bátran: