2012. február 8., szerda

Random British Slang #1

A most következő kifejezéseket 100%, hogy nem találjátok meg a nyelvtankönyvekben, de még csak a nyelvvizsgán sem fogják kérdezni őket, viszont az élőnyelvben nagyon gyakran előfordulnak, így nem árt néhányat ismerni. Figyelem, eredeti brit szleng* következik. Akad köztük káromkodás, szóval most mindenki képzeljen ide egy tizennyolcas karikát. (*Ezek a kifejezések elsősorban a brit angolban fordulnak elő, így nagy valószínűséggel a legtöbb amerikainak is újdonságnak számítanak.)


Belt up!
Ha azt szeretnénk, hogy a beszélgetőtársunk villámgyorsan befogja a száját, akkor egy határozott Belt up! garantáltan megteszi a hatását, de azt is mondhatjuk akár, hogy shut up.

Bloody
A bloody szónak igen változatos használata van. Meglepetésünkben is mondhatjuk. pl.: Bloody hell! (A pokolba!), azonban nagyon sokszor azért teszik hozzá bizonyos szavakhoz, mert ki szeretnék hangsúlyozni a mondandójukat. Pl.: It's bloody hot. (Rohadt meleg van.), You're bloody mad. (Komplett őrült vagy.), vagy No bloody good. (Sza*t sem ér).

Bomb
A magyar bomba szóból másra asszociálnánk, de akármennyire is furcsa a bomb pozitív dolgot is jelenthet a brit angolban. Ha valamire azt mondom: it goes like a bomb, akkor az azt jelenti, hogy valami könnyen, gyorsan megy, szóval megy mint a karikacsapás.
Viszont ha azt hallod, it cost like a bomb, akkor számíts arra, hogy valami nagyon sok pénzbe került.

Brassed off
Ha valamiből vagy valakiből nagyon eleged van, akkor mondd nyugodtan: I'm brassed off. (I'm fed up.)

Bugger (it)
Amikor az amerikaiaknak valami nem sikerül, akkor egy jól irányzott sh*t vagy fu*k tesz pontot az ügy végére, mi pedig (jobb esetben) egy francba vagy fenébe kiáltással intézzük el a dolgot. Na ez a briteknél a bugger vagy a bugger it.


> Kattintsatok ide, ha még több brit szleng kifejezéssel szeretnétek megismerkedni.

> Hamarosan: sok-sok szórakoztató brit és amerikai szleng.

> Tipp: a print gombra kattintva minden bejegyzés lementhető pdf formátumban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

További kérdésed van, vagy a véleményedet szeretnéd elmondani? Üzenj bátran: